Levandule

Lavandula angustifolia Mill.

 

Levanduli známe spíše z aroma voňavek a mýdel. Také jako vůni šatníků a prádelníků našich babiček, kde bývala sušená levandule uchovávána v mulovém sáčku, protože odpuzuje moly. J e to také léčivá rostlina a koření.

Mattioli tvrdí, že je velmi dobrý levandulový ocet. Prospěšné, zvláště starým lidem, je prý i víno, ve kterém se několik hodin máčel organtýnový sáček s levandulovými květy.

Levandule pochází z jižní Evropy. Je to polokeř až 60 cm vysoký. Listy má přisedlé, čárkovité, zprvu šedoplstnaté, později zelenavé. Květy jsou uspořádány v klasu, jsou fialově modré. Je to víceletá rostlina. Je i dekorativní a může být pěstována na teplém a slunečném místě i na zahrádkách. Pěstuje se ze semen nebo se koncem léta rozdělují starší rostliny. Celá rostlina příjemně typicky voní. Jako lék i vonný prostředek se sbírá květ a nať, jako koření listy.

Levandule obsahuje silice a třísloviny. Má uklidňující účinek proti migréně, potlačuje růst baktérií, ovlivňuje vysoký krevní tlak. Upravuje střevní činnost, působí proti průjmům. Také uklidňuje žaludek i při žaludečních katarech a křečích.

Jako koření se používá v jižní Francii a ve Španělsku jako součást vonných bylinek spolu s rozmarýnem. Protože je nahořklá a silně aromatická, používá se jen málo — několik lístků.

 

Použití: