Mateřídouška

Thymus serpyllum L.

 

Něžná, vonná, skromná květinka byla inspirací mnoha básníkům. Můžeme si připomenout třebatento verš: „ Je tak nízká, lidé chodí po ní, čím více ji šlapou, tím víc voní."

Ve starých spisech se chválí mateřídouška jako koření i jako léčivá rostlina — doporučovala se jako petrželka k masu a k rybám na posilnění žaludku.

Mateřídouška je naše domácí rostlina. Roste jí u nás asi osm druhů, ale z hlediska použití jako koření či léčivé rostliny je nemusíme rozlišovat. Patří do čeledi hluchavkovitých. Dnes víme, že mateřídouška má antimikrobiální a protiplísňové účinky, a je jako léčivá doporučována při nemoceeh dýchacích cest (kašli), proti křečím zažívacího traktu a při nemocech zažívacích orgánů vůbec, proti nadýmání a proti průjmům. Obsahuje silici (s thymolem, cymolem), třísloviny, látky usmrcující baktérie a plísně (fytoncidy) a další součásti. Nejaromatičtější bývá mateřídouška ze slunných míst. Mateřídouška roste v Evropě, v severní a střední Africe i v Americe. Nať sbíráme těsně před květem nebo na počátku květu a můžeme ji jako koření použít čerstvou i sušenou. Používáme ji v podobném množství jako tymián — a hodí se tedy do tučnějších jídel a vůbec do jídel tížeji stravitelných.

Mateřídouška má tedy tak významné účinky, že kromě příjemné kořenité nahořklé chuti a aromatické vůně si zaslouží občas použít jako koření i ze zdravotních důvodů. Dáváme ji do polévek, do mas dušených na zelenině a do omelet. Uchováváme ji sušenou v dobře uzavřených nádobkách.

 

Použití: