Muškátový ořech a květ

Myristica frangrans Houttuyn

 

Muškátový ořech i květ pocházejí z jediného ozdobného tropického stále zeleného stromu a mají za sebou podobnou historii, plnou krveprolití, pohádkových zisků i zbídačování domorodců, jako téměř všechna tropická koření.

Jeho pravlastí jsou Moluky. V 10. století jej znali Arabové a ve 12. století byl i v Evropě ctěn jako neobyčejně vzácné koření. Jeho historie je podobná historii hřebíčku a do dějin národů, kde byl domovem, se zapsal krvavým písmem.

Bylo to vzácné koření i lék. Mattioli o něm píše: „...činí vonný dech, odstraňuje z tváře skvrny, posiluje žaludek a játra, zmenšuje oteklou slezinu, žene moč a ucpává. Rozhání nadýmání a posiluje paměť". Zdá se, že starý Mattioli poněkud přeháněl, ale i dnešní lékaři doporučují muškátový oříšek i květ při oslabení nervového systému, proti katarům, revmatismu, na podporu chuti k jídlu a proti nadýmání. Přehánění tedy bylo opravdu jen nepatrné. Našly se u něho i narkotické účinky.

Muškátový ořech i květ obsahuje 3 - 15 procent silice, až 30 procent oleje, 30 procent škrobu, ferment lipázu, barviva, živice a jiné látky. Tropický strom, který nese „muškátový ořech i květ", nazývá se macizeň pravá a je to velmi hezký strom. Má tmavozelené listy, zelenavou hladkou kůru a tvoří kuželovitou korunu. Je to rostlina dvoudomá, která má zvlášť samicí a samčí květy. Plod je bobule s jedním semenem (muškátový ořech); bobule ve zralosti puká. Semeno je kryto míškem. Ten se odtrhává, suší a přichází do obchodu jako „muškátový květ" (macis). Semeno je kryto ještě osemením. I to se strhává a do obchodu přichází tedy holé jádro se síťovým povrchem a mramorovým vnitřkem — a to je „muškátový ořech" — naše známé koření.

Kvalitní muškátový ořech má mít příčný průřez bez dutin, má příjemně vonět a kořenně, poněkud palčivě chutnat. Muškátový květ je zlatavě žlutý až hnědý; u nás se prodává mletý.

Macizeň pravá je domovem na Molukách a dodnes odtud pochází nejkvalitnější zboží s největšími semeny. Pěstuje se dále na Jávě, Celebesu, Sumatře, v Thajsku, na ostrově Penang i v jiných tropických oblastech. Macizeň se pěstuje ze semen nebo i z odnoží. V mládí, stejně jako hřebíček, potřebuje zastínění. Plodí v šesti letech, nejvíce kolem 15 let. Sklízí se ve třech obdobích. Obvykle se pěstují samicí rostliny a jen pár samčích exemplářů pro opylení.

Muškátový ořech i květ jsou známá koření. Používají se do masitých jídel, polévek, ragú, do pečiva, mají značné uplatnění v potravinářském průmyslu (směs koření Vegeta, uzenářské výrobky), ale i v parfumérii, likérnictví. Existují ovšem i méně kvalitní druhy macizně, které poskytují méně kvalitní oříšky. Patří mezi ně macizeň stříbrná (papuánské oříšky, koňský muškát), macizeň malabarská (bombajský macis), která však je jako koření téměř bezcenná.

 

Použití: