Plody dřínu

Cornus mas L.

Plody dřínu, vyššího keře výslunných míst, u zakavkazských národů nazývané kizil, byly oblíbeny už ve starověku. U nás rostou v teplejších oblastech, na jižní Moravě. Dřínky — oválné červené peckovice — se pojídají po podzimních mrazících. Mají kyselotrpkou chuť, obsahují vitamín C a karoten, třísloviny a pektiny. Z uzrálých čerstvých plodů se připravuje kompot ke zvěřině spolu s brusinkami, sladkoplodým jeřábem a planými višněmi či třešněmi. Na Ukrajině se z nich vyrábí pálenka zvaná dernovka.

U zakavkazských národů se dřínky suší, melou na červený prášek kyselotrpké chuti. Používá se jako koření k rožněným masům (šašlik apod.). Dá se nahradit citrónem. V přírodě je dřín chráněn, ale lze jej pěstovat také na zahrádce, byly vyšlechtěny velkoplodé odrůdy.

Použití: