Pizza neapolská

Těsto: 30 g droždí, 1 ¼ šálku vlažné vody, špetka cukru, 3 ½ šálku mouky, ½ lžičky soli, ¾ šálku olivového oleje

Droždí smícháme se čtyřmi polévkovými lžícemi vlažné vody s cukrem a dáme na teplé místo, aby vzešlo. Sůl a mouka se dá do mísy, uprostřed se vytvoří důlek, kam vlijeme droždí, zbytek vody a olej. Dobře propracujeme. Necháme kynout hodinu. Pak uděláme koláče o průměru 17 cm a s náplní pokapanou olejem pečeme na dobře vymaštěném plechu nebo na třech vrstvách vyformovaného alobalu.

Náplň: 2 polévkové lžíce oleje, 2 cibule, 5 rajčat, 3 lžíce rajčatového protlaku, 1 polévková lžíce čerstvé rozsekané bazalky (nebo lžička suché), 1 lžička cukru, sůl, pepř, špetka dobromysli (oregana), 2 stroužky česneku, 300 g salámu nakrájeného na kostičky, 3 lžíce strouhaného sýra, 6 sardelových řezů, 16 oliv nebo 4 naložené feferonky

Z oleje, cibule, rajčatového protlaku, bazalky, česneku, cukru, soli, pepře udusíme hustou omáčku, do které dáme 300 g salámu, pokrájené olivy nebo feferonky a natřeme na těsto. Posypeme strouhaným sýrem a poklademe sardelkami.

Obměny: Stejné těsto, stejný rajčatový kořeněný základ a:

a) 100 g ementálu nakrájeného na kostičky a 300 g salámu;

b) 200 g žampionů nebo jiných hub, 200 g strouhaného sýra, 4 plátky šunky nebo slaniny nakrájené na proužky;

c) do omáčky dáme 4 zelené papriky, 500 g salámu a strouhaný sýr (6 lžic), 2 feferonky;

d) do omáčky z rajčat přidáme ještě 1 cibuli, 4 zelené papriky, 4 lžíce kysané smetany, do níž jsme rozmíchali 4 vajíčka, a muškátový oříšek (špetka);

e) omáčka a strouhaný sýr (5 lžic), konzerva tuňáka, sardelové řezy, zmrazené krabí maso (nebo konzerva), 300 g salámu.

Pizza se jí teplá. Koláče se rozkrájejí na větší řezy. Je to jedno z národních a oblíbených italských jídel.

(Itálie)