Polévka minestra

500 g kostí, 300 g hovězího masa (žebra), 2 cibule, 1 bobkový list, 1 kg zeleniny (zelený hrášek, karotka, řapíky nebo bulva celeru, zelené fazolky, kedluben, květák, kapusta, špenát, salát, 2—3 brambory, kořenová petržel, zelená paprika — podle roční doby), 3 lžíce oleje, 1—3 stroužky česneku, 3 rajčata, proutek tymiánu, 5 lístků bazalky, lžička soli, 1/2 lžičky pepře, 100 g rozlámaných spaget, lžíce petrželky nebo celerové natě, 2 lžíce parmezánu (i jiný strouhaný sýr)

Dáme vařit kosti s masem, nakrájenou cibulí, bobkovým listem a osolíme. Měkké maso vyjmeme. Mezitím opečeme druhou nakrájenou cibuli a česnek na oleji, nakrájenou kořenovou zeleninu rovněž. Dáme vše do polévky, včetně listové zeleniny a rozkrájeného masa. Přidáme rozkrájená rajčata, tymián, bazalku, pepř a dáme vařit i rozlámané spagety. Nakonec polévku okořeníme petrželkou nebo celerovou natí a na talíři posypeme parmezánem. J e to vydatná polévka, stačí k večeři. Nemáme-li bazalku, stačí celerová nať nebo trocha majoránky.

(Itálie)