Boršč

500 g masa (několik druhů – hovězí, vepřové, uzené, párek, klobása), 300 g červené řepy, 200 g čerstvého zelí, 200 g zeleniny (mrkev, petržel, cibule), 2 lžíce rajčatového protlaku nebo 100 g rajčat, 1 lžíce octa, 1 lžíce cukru, sůl, pepř, bobkový list, smetana, 1 ½ l vývaru, sádlo nebo máslo, 2 – 3 brambory.

Nakrájenou červenou řepu, mrkev, petržel a cibuli zalijeme v polévkovém hrnci trochou vývaru ze zvlášť vařeného masa, přidáme rajčata nebo protlak, ocet a cukr, trochu sádla nebo dvě lžíce másla, přikryjeme a podusíme. Po 15 — 20 minutách přidáme na nudličky nakrájené zelí, zamícháme a dusíme dalších 20 minut. Pak zalijeme vše vývarem, přidáme bobkový list, sůl a podle chuti trochu octa a pepř. Při vaření přidáme dva až tři na kostičky pokrájené brambory a rovněž čerstvá rajčata. Do hotového boršče vložíme na kousky nakrájené maso a před podáváním na stůl smetanu.

(Rusko)