Makrela na bobkovém listu
1 větší makrela, na každou porci 1 čerstvý bobkový list (je možno použít i sušený), sůl, pepř, 2 lžíce oleje; na každou porci lžíci bylinkové majonézy (1 majolka, po lžičce nasekané petrželky, pažitky, cibulky, příp. kaparů, řeřichy, yzopu aj.)
Makrelu očistíme a rozporcujeme, osolíme a opepříme. Do každé porce vložíme bobkový list. Opečeme doměkka na oleji, připravíme majonézu (do běžné majonézy přidáme lžíci rozsekané petrželky, pažitky, lžičku cibulky, máme-li, lžičku posekaných kaparů, popřípadě trochu řeřichy, yzopu a jiných bylinek). Každou porci polijeme lžící majonézy a ozdobíme plátkem rajčete a kouskem petrželky. Vhodnou přílohou jsou vařené brambory, popřípadě salát.
(Francie)