Džuveč
1 kg zeleniny (rajčata, karotka, zelené fazolky, hrášek, květák, lilky, brambory, paprika, tykvičky), 3 – 4 cibule, 3 stroužky česneku, sklenice bílého vína, 2 – 3 lžíce rajčatového protlaku, 2 lžíce oleje, 1 lžíce citronové šťávy, 1 vrchovatá lžíce rozinek nebo nezralých bobulí vinných hroznů, špetka mletého koriandru, tymiánu, pepře, 1 pálivá paprička, sůl, 1 lžíce cukru, 3 lžíce rozsekané petrželky a celerové natě, saturejka, 500 g mletého nebo drobně pokrájeného masa, ½ šálku rýže.
Nakrájenou zeleninu krátce podusíme na oleji, na kterém jsme předtím osmahli rozsekanou cibuli a česnek. Skleněnou zapékací mísu vytřeme olejem, dáme vrstvu zeleniny, masa, posypeme rýží, kořením a tak střídáme vrstvy, až je miska téměř plná. Nakonec dáme rajčata, zalijeme vínem, pokapeme olejem a pečeme v troubě přikryté poklicí jednu a půl hodiny nebo i déle. Džuveč lze připravit jednodušeji bez masa nebo i bez rýže. Pojídáme buď jako samostatné jídlo, nebo s bílou vekou či s rýží.
(Rumunsko, Balkán)