Boef Stroganoff

500 g hovězího masa (nejlépe svíčkové), 2 cibule, 40 g másla, 30 g mouky, ¼ l vývaru, půl lžičky hořčice, sůl, pepř, 1 lžíce citrónové šťávy, 1 lžíce rajčatového protlaku a 1 rajče, 1/8 l kysané smetany, 2 okurky, 100 g podušených žampionů, malá sklenka šampaňského, 1 lžíce sójové omáčky nebo jižní omáčky (južnyj sous — lze koupit v sovětské prodejně nebo nahradit čtvrtkou masoxu)

Hrubě nakrájenou cibuli osmažíme dozlatova na másle, zaprášíme moukou, zalijeme vývarem a 15 minut dusíme s hořčicí, solí, citrónovou šťávou. Přidáme smetanu, protlak, nakrájené rajče a okurky a podušené houby. Maso nakrájené na drobné kostky nebo nudličky osolíme, opepříme, prudce opečeme na másle (uvnitř má být růžové), smícháme s omáčkou, přidáme šampaňské a lžíci sójové omáčky a krátce povaříme. Podáváme s rýží nebo se smaženými brambůrky.

(Rusko)