Empanadas

Těsto: 500 g mouky, 1/2 lžičky prášku do pečiva, 2 vejce, troška mléka, sůl, 200 g margarínu rozsekaného do těsta. Prohněteme v tužší těsto, a dáme na hodinu do chladničky.

Náplň: 250 g mletého masa nebo rozsekaného vařeného, 2 cibule, 2 stroužky česneku, 1 pokrájená zelená paprika, 2 lžíce oleje, 2 vejce natvrdo uvařená, sůl, 8 oliv (nejsou nutné), 50 g hrozinek (podle chuti), paprika, pepř, majoránka, dobromysl, chilli papričky podle chuti nebo kayenský pepř, tabasco nebo mletá pálivá paprika, neboť empanadas „musí hořet".

Těsto rozválíme, vy krájíme kolečka o průměru 10 cm, poklademe náplní, přeložíme napůl a okraje slepíme bílkem (náplň podle povahy masa předtím podusíme, přidáme osmahnutou cibuli a česnek a papriky, další součásti a promícháme). Smažíme buď v oleji, nebo pečeme v troubě.

(Chile)