Bostonské fazole (Boston baked beans)

500 g bílých fazolí, sůl, 2 cibule, 1 lžička hřebíčku, 75 g hnědého cukru, 2 lžíce javorového sirupu (lze nahradit řepným nebo medem), 1 lžička hořčičného prášku, '/2 lžičky černého pepře, 200 g prorostlejšího uzeného masa nakrájeného na kousky

 

Fazole namočené přes noc povaříme druhý den asi třicet minut. Nesolíme. Cibuli prošpikujeme hřebíčky, dáme do hrnce, přidáme všechny další součásti kromě cukru i fazole, koření, sůl, maso, 1/21 vody. Uzavřeme hrnec (nejlépe tlakový) a vaříme alespoň hodinu (původní předpis puritánů zněl čtyři až pět hodin, bylo to jídlo pro svátek nebo také pro dřevorubce, kteří vařili jednou za týden). Nakonec se fazole posypou cukrem a zapečou v troubě.

 

(USA, Kanada)