Soljanka

500 g různého masa (hovězí, vepřové, šunka, ledvinky, jazyk, párky, klobása — vše nakrájené na tenké plátky), 1 cibule, bobkový list, 1 menší okurka, 1 lžíce kaparů, 4 olivy, 3 rajčata, sůl, půl oloupaného citrónu, petrželka nebo kopr, 1 ½ I vývaru

 

Jemně nakrájenou cibuli osmažíme a dusíme podlitou trochou vývaru s rajčaty. Oloupeme okurku, rozkrojíme podélně a nakrájíme na tenké plátky. Maso, plátky okurky, olivy, kapary, sůl, bobkový list zalijeme vývarem a vaříme pět až deset minut. Můžeme přidat ještě na kolečka nakrájená rajčata. Před podáním na stůl vložíme do polévky několik lžic smetany, rozkrájený citrón a jemně nakrájenou petrželovou a koprovou nať. Oblíbenou rybí soljanku připravíme tak, že místo různých druhů mas použijeme na kousky nakrájenou chutnou sladkovodní rybu.

 

(Rusko)