Kerblíková polévka

200 g brambor, 1,5 l vývaru, sůl, muškátový oříšek, sklenka smetany, 1 žloutek (nebo 2 tavené smetanové sýry), šálek pokrájeného kerblíku, 1 lžíce pažitky, 1 lžíce petrželky, 1 lžička citronové šťávy.

 

Oloupané brambory nakrájíme na drobné kostičky a uvaříme ve vývaru doměkka. Podle potřeby osolíme a přidáme špetku strouhaného muškátového oříšku. Povaříme, stahneme z ohně. Přilijeme smetanu s rozkvedlaným žloutkem, promícháme a vsypeme jemně nakrájené bylinky. Dochutíme citronovou šťávou a podáváme.

Obměna: Kerblíkovou polévku můžeme zahustit smetanou a dvěma tavenými smetanovými sýry, pak vynecháme žloutek.

 

(Česko)