Picadillo

1 kg hovězího zadního masa, 3 lžičky soli, 1 lžička čerstvě mletého pepře, 4 lžíce aromatizovaného oleje, 150 g cibule, 3 stroužky česneku, 4 zelené papriky, 1 lžíce čerstvých chilli papriček nebo 1 sušený plod, 750 g rajčat, ¼ lžičky mletého hřebíčku, 50 g hrozinek, 2 lžíce bylinkového octa, 3 lžíce oliv (nemusí být) (pro 6 osob)

 

Maso nakrájené na kostky dáme se solí a s pepřem do kastrolu a zalijeme vodou (asi o 5 cm výše, než je vrstva masa). Přivedeme do varu a pak pomalu vaříme asi hodinu.

Rozehřejeme olej v pánvi, přidáme česnek, cibuli, papriku, chilli, pět minut opékáme. K tomu přidáme rajčata, pepř, hřebíček, sůl a dusíme, až omáčka zhoustne. Pak přidáme olivy, hrozinky, ocet a chvilku podusíme; nakonec přidáme měkké maso. Každou porci doplníme volským okem, k tomu se podává rýže kořeněná šafránem nebo rýže s fazolí, okurky, pečené zeleninové banány (ty samozřejmě jen na Kubě).

 

(Španělsko, Kuba)