Plov

500 g skopového masa, 200 g mrkve, 3 - 4 cibule, sůl, lžička pepře, lžička papriky, 3 - 4 lžíce skopového tuku (oleje), 2 granátová jablka (nebo u nás sušené sladké jeřabiny nebo brusinky nebo citrónová dužina), 1 1/2 sklenice rýže

 

Maso nakrájíme na kostky, osolíme, opepříme a spolu s nakrájenou cibulí prudce opečeme na tuku. Pak přidáme nakrájenou mrkev, papriku a opékáme dál. Když maso zhnědne, zalijeme horkou vodou natolik, aby bylo zakryto, a dusíme doměkka. Přidáme granátová jablka nebo jejich náhražku a ještě podusíme spolu s rýží, kterou jsme předtím uvařili. Na talíř klademe plov posypaný zelenou mladou cibulkou. Je to uzbecká obdoba orientálního pilafu. O tomto pokrmu je jedno přísloví: Máš-li peníze, pak jez plov, nemáš-li peníze, tím více jez plov.

 

(Rusko)