Kuře s dřínkovou omáčkou

1 kuře o hmotnosti 1 kg, sůl, 50 g másla, 2 cibule, 2 lžíce mouky, 3 dl vývaru, 3 lžíce rajčatového protlaku, 1 lžička sušené bazalky, 4 zrnka pepře, 4 zrnka nového koření, špetka tymiánu, 1 bobkový list, 200 g vypeckovaných dřínků, 50 g rozinek, 50 g mandlí, 1 lžička hnědého cukru.

Kuře rozdělíme na 4 – 8 porcí, opečeme na másle, osolíme, přidáme pokrájenou cibuli, podlijeme vodou nebo vývarem a pod pokličkou udusíme do měkka. Porce kuřete vyjmeme a dáme stranou. Šťávu vydusíme na tuk, zasypeme moukou, osmahneme a rozšleháme s vývarem. Pak přidáme protlak, koření a vaříme 15 minut. Vyjmeme celá koření, přidáme dřínky, oprané rozinky, pokrájené mandle, povaříme ještě 10 minut. Dochutíme cukrem a solí, porce kuřete v omáčce prohřejeme. Podáváme s rýží.

(Rusko)