Kuře s routou

1 kuře, sůl, 1 lžička zázvoru, 1 lžička sladké papriky, 2 listy routy, 100 g másla, 1 šalotka nebo několik mladých cibulek, 1 lžíce sekané routy, 1 lžička citronové šťávy, sůl, pepř

 

Kuře osolíme, potřeme zázvorem a paprikou, do břišní dutiny vložíme routu a na grilu upečeme dozlatova. Mezitím drobně posekanou routu utřeme s máslem, jemně pokrájenou cibulkou a po kapkách vetřeme citronovou šťávu, osolíme a přidáme čerstvě umletý pepř. Máslo vytvarujeme do válečku, zabalíme do fólie a dáme do chladničky. Upečené kuře rozdělíme na porce, na každou dáme kolečko routového másla. Podáváme s brambory nebo rýží.

Routové máslo podáváme i ke grilovaným rybám, telecímu masu, nebo jako pomazánku na obložené chlebíčky.

 

(Česko)