Jehněčí či skopový pilaf
500 g masa, 3 lžíce oleje, 3 stroužky česneku, 3 lžíce opečených mandlí, 2 cibule, sůl, 1 lžička papriky, 1 lžička šafránu (podle původního předpisu rozmočeného v růžové vodě), 100 g rozinek (nebo hrst nezralých bobulek hroznů), 2 lžíce rajčatového protlaku, 250 g rýže, 3/4 I vývaru, máta či petrželka
Maso rozkrájíme a opečeme na oleji spolu s česnekem, cibulí a paprikou, osolíme, podlijeme a půl hodiny dusíme. Přidáme propranou rýži, promícháme, zalijeme vývarem, přidáme šafrán, protlak, hrozinky, dusíme, nakonec přidáme opražené nakrájené mandle. Na talíři vytvoříme kopečky, ozdobíme posekanou mátou nebo petrželkou.
(Turecko)