Hovězí maso po starodávnu
1 kg hovězího zadního, 1 telecí nožička (i vepřová), 6 plátků slaniny, 1/3 l bílého vína, 1/3 l vývaru, 500 g karotky, 100 g cibule, sůl, pepř, tymián, 3 lžíce rajčatového protlaku, 60 g másla, 500 g brambor, 1 lžíce petrželky (pro 5 až 6 osob)
Maso opečeme ze všech stran spolu s cibulí na pekáčku, přidáme slaninu, tymián, pepř a sůl, zalijeme vínem a bujónem a dusíme asi hodinu a půl téměř doměkka. Pak přidáme karotku, protlak a dusíme ještě asi půl hodiny. Mezitím uvaříme brambory téměř doměkka, přidáme je spolu s petrželkou k masu a pečeme ještě asi pět minut.
(Francie)