Hovězí pečeně na zázvoru

750 g hovězího zadního masa, 3 stroužky česneku, 1 lžička zázvoru, sůl, 1 lžička papriky, 1 menší cibule, 1 lžička citrónové šťávy, 100 g másla, 2 lžíce hladké mouky, 100 g slaniny (nemusí být)

 

Maso naklepeme a den předem potřeme pastou z česneku, zázvoru, soli, papriky a citrónové šťávy. Další den zprudka opečeme na polovině másla po obou stranách, přidáme cibulku a maso pečeme doměkka. Pak maso vyjmeme, šťávu zaprášíme moukou a pomalu 15 minut povaříme. Maso nakrájíme na plátky a vložíme do šťávy, ve které rozpustíme zbytek čerstvého másla. Podáváme s rýží nebo s bramborovým knedlíkem.

Obměna: Pastou z česneku, zázvoru, soli, papriky a citrónové šťávy potřeme klínky slaniny, jimiž maso před pečením protáhneme. Pak pokračujeme podle popisu.

 

(Česko)