Sladkokyselá ryba

1 kapr (asi 1 1/2 kg), olej, ocet, cukr, zázvor, sůl, sójová omáčka, česnek, cibule, škrobová moučka, 1 menší brukev nebo celer, vývar

 

Kapra zbavíme šupin, vyvrhneme, odstraníme žábry, ale necháme hlavu. Po obou stranách sedmkrát příčně nařízneme až na kost. Celého kapra obalíme ve škrobové moučce a dohněda usmažíme ponořeného v oleji nebo grilujeme v troubě. Při grilování několikrát peroutkou potřeme olejem, aby dostal kůrčičku. Je dobré rybu položit na alobal, lépe se obrací.

Omáčka: Na kastrolku zpěníme na oleji jednu větší najemno nakrájenou cibuli, zalijeme dvěma šálky vývaru, přidáme lžíci sójové omáčky, trochu soli, na kostičky nakrájenou kedlubnu nebo celer, ocet a cukr tak, abychom dostali výrazně sladkokyselou chuť, pak několik plátků máčeného zázvoru (nebo lžičku mletého), lžičku škrobové moučky rozmíchané ve vodě. Vše vaříme asi 15 minut, aby se všechny přísady dobře spojily a omáčka byla dosti hustá.

Rybu dáme na podlouhlou mísu, z obou stran pod rouškou jemně pomneme, aby se maso oddělilo od kostí, a zalijeme připravenou omáčkou. Dobře usmaženou nebo grilovanou rybu lze lehce rozebrat jídelními hůlkami.

 

(Čína)