Šťovík

Rumex sp.

 

Jako koření a zeleninu sbíráme šťovík kyselý (Rumex acetosa), až půl metru vysoký, rostoucí na vlhkých lukách, nebo šťovík menší (Rumex acetosella), nižší, často načervenalý, rostoucí na polích, stráních a mezích. Odtrháváme pouze čerstvé listy v období před květem. Obsahují vitamín C, karoten, nerostné látky (soli železa, draslíku, manganu, křemíku), tuky, silice a další látky, které mají povzbudivý účinek na tlusté střevo (proti zácpě). Obsahem železa ovlivňuje tvorbu krve. Má také jednu méně příjemnou složku — kyselinu šťavelovou —, ale její vliv je možno otupit přidáním mléka, smetany, sýra do pokrmu. Šťovík poskytuje mnoho cenných látek pro lidský organismus, zvláště v předjaří. Používáme ho do bylinkových polévek, do boršče, na rožněná masa, na okyselení zeleninových a bramborových salátů a do nakyslých polévek a omáček.