Bylinkový koutek
Už jste jedli jídlo kořeněné čerstvě natrhanými a nakrájenými vonnými bylinkami? Jestliže ne, zkuste to nejbližší jaro. Budete překvapeni, jak chutný a zdravý pokrm si připravíte. Máte-li zahrádku, pak si jistě najdete pět až šest metrů čtverečních na slunci. Dokonce některé kořeninové bylinky můžete pěstovat na skalce (yzop, rozmarýn, levandule, routa), jiné snesou polostín (libeček, křen, pažitka, máta). Ale i na balkóně nebo za oknem lze pěstovat zelené koření. V truhlíčcích, nejlépe z polystyrénu, dobře roste meduňka, libeček, brutnák, saturejka zahradní, petrželka, pažitka, majoránka, šalvěj. V květináčích se dá pěstovat petrželka, pažitka, bazalka, saturejka zahradní, majoránka, kopr, šalvěj, tymián a rozmarýn. Řeřicha zahradní se dá pěstovat v jakékoli krabičce z umělé hmoty ve vlhké vatě. V zimě v pokojové teplotě blízko okna se dá sklízet už za týden.
U chaty či chalupy nebo na zahrádce můžeme umístit voňavý záhonek poblíž okrasných nebo rybízových keřů nebo pod okny poblíž terasy, nebo prostě v zelinářské části zahrádky.
Pro kuchyňskou potřebu postačí:
— 1 rostlina libečku, estragonu, routy, levandule, rozmarýnu, yzopu, saturejky horské, tymiánu. Kromě libečku a estragonu se toto koření bude hezky vyjímat i ve skalce nebo na slunci poblíž trvalkového záhonu.
— 10 rostlin saturejky zahradní, pažitky, brutnáku, bazalky, šalvěje, dobromysli, fenyklu, křenu.
— 10 - 20 rostlin i více máty peprné, mařinky, majoránky (počítáme i se sušením).
— 1 řádek 1 m dlouhý kopru (kopr si vysejeme znovu vždy po měsíci nebo i po 14 dnech, aby byly k dispozici rostlinky stále mladé), petrželky, kerblíku.
— 2 - 3 rostliny koriandru, meduňky.
Bylinkový koutek na zahrádce přinese hodně radosti a málo námahy. Máte-li na zahrádce či u chaty ohniště nebo krb, pak vám určitě zachutná kuře, které rozporcujete, osolíte, přidáte máslo a obalíte v hojném množství čerstvých bylinek a v alobalu upečete v ohništi či na grilu.
Bylinky se mohou použít k prokládání živáňské (šalvěj, máta, libeček, saturejka, yzop, bazalka, meduňka, estragon, rozmarýn, tymián) nebo různých špízů a šašliků z uzenin, drůbeže a z jiného masa.
Z čerstvě rozsekaných bylinek přidaných do vodky či džinu spolu s pepřem, pálivou paprikou a citrónovou kůrou se připraví „flambovací směs". Hodinu, dvě necháme směs rozležet a pak jí grilované maso podlijeme a zapálíme. Dostane příjemnou chuť a vůni.
A teď ještě, kde semena voňavého koření koupit? Většina z nich jsou léčivé rostliny, jejichž semena se dají koupit v některých semenářských obchodech v krajských městech nebo ve speciální prodejně n. p. Léčivé rostliny, Perlová 10, Praha 1 (i stolony máty peprné). Dále je možno se obrátit na Výzkumný ústav zelinářský v Olomouci. Některé rostliny lze získat i v zahradnictví, kde se pěstují jako trvalky. Rozmarýn se dá někdy koupit v květinářství. A v neposlední řadě je jistě možná sousedská výpomoc, zvláště u libečku, estragonu, tymiánu, rozmarýnu. Vzhledem k chuťovému zpestření i zdravotnímu obohacení jídel by jistě stálo za to obnovit naši dávnou tradici a zkusit založit na zahrádce bylinkový koutek.
Zelené koření si lidé pěstují jako příjemné a zdravé hobby ve světě čím dál tím více. Neměli bychom zůstat pozadu.