
Majonézy
Používáme je do salátů, na chlebíčky i jako přílohu. Jsou to zpravidla koncentrované směsi oleje, vaječného žloutku, cukru, hořčice, soli, octa, koření a dalších ingrediencí. Lze použít i bílý jogurt s olejem a se žloutkem.
Obměny majonézy
a) s rajčatovým protlakem (30 % protlaku) — k studeným i pečeným rybám,
b) s křenem (20 %) — k studenému masu,
c) s olivami a s kapary (do 25 %) — k studené pečeni,
d) se sójovou omáčkou — do salátů,
e) s česnekem — přílohy k rybě, masu,
f) s bylinkami (estragon, kerblík, řeřicha, petrželka, pažitka) — do salátů, na obložené chlebíčky,
g) s humry, kaviárem — na chlebíčky,
h) s rybízovým nebo brusinkovým džemem — k studené zvěřině,
ch) s nakrájenou pomerančovou dužinou a s jablkem — ke studenému kuřeti nebo na hlávkový salát.
Bylinková majonéza nízkokalorická
2 skleničky jogurtu, 1 lžička soli, 1 lžička hořčice, svazeček kopru, petrželky, meduňky, pažitky, několik lístků estragonu, 3—5 lístků brutnáku, 1 lžíce oleje utřená s prolisovaným žloutkem natvrdo uvařeným, pepř
Promícháme, necháme uležet alespoň hodinu v chladničce a použijeme do salátu, k vejcím natvrdo vařeným apod.