Směsi koření
V poslední době začal potravinářský průmysl na celém světě vyrábět směsi k úpravě charakteristických pokrmů. Jsou to směsi práškovité, tekuté i pastovité.
Jsou vyráběny z koření, ovoce, zeleniny, soli, chemických přípravků, hub, glutamanu sodného, z rozmanitých výtažků a z dalších složek. Jejich sortiment je nepřeberný. Mají řadu výhod — směsi jsou po ruce pro rychlé uvaření chutného pokrmu. I náš průmysl — n. p. Vitana — je pomalu začíná vyrábět: směs koření pro guláš (Angula), kuře á la bažant, karbanátkovou směs koření, Vegetu a jiné druhy. Balírny obchodu rovněž vyrábějí směsi — divočinka, Ideál, Typ tmavý a jiné druhy. Mnoho druhů směsí koření a kořeněných solí je na trhu v NDR. Ale pro kuchaření ve volném čase se každý labužník pokusí namíchat svou vlastní směs, kterou používá do polévek, paštik, karbanátků, do jídel po italsku, do guláše, a různé grilovací směsi, směsi do dušených mas a vlastní směs indického koření do jídel kari. Fantazii se meze nekladou, ale pro orientaci předkládáme několik směsí koření vhodných pro určité typy jídel.