Některé druhy směsí koření na indické koření

Směs koření pro kari se indicky jmenuje masála. Nejčastěji je to směs:

a) kardamomu, hřebíčku, muškátového květu, muškátového oříšku, skořice, kmínu, pepře;

b) chilli, koriandru, kurkumy, kmínu, fenyklu, hořčicového semene;

c) koriandru, černého pepře, fenyklu, máku, zázvoru, chilli, kmínu;

d) kurkumy, zázvoru, kayenského pepře, kmínu, koriandru, černého pepře, kardamomu a hřebíčku.

 

Poměry jednotlivých druhů koření jsou rozmanité. Nejvíce v nich bývá kardamomu, kurkumy, koriandru. Ostřejší složky tvoří chilli, černý pepř, zázvor, muškátový oříšek i květ, kayenský pepř, hřebíček, kardamom, méně ostré kurkuma (dává žlutou barvu), kmín, fenykl, hořčicové semeno, skořice, mák, koriandr. Do některých druhů masály nepřijde vůbec kurkuma, a pak tedy koření nemá onu typickou žlutou barvu kalkatské směsi, nejčastěji průmyslově vyráběné. Do některých směsí se přidávají ještě další složky, jako drobné listy murrayi — ostré a voňavé chuti. Ty ovšem se u nás nepěstují, jen tu a tam ve sklenících.