Bylinková másla
a) 200 g másla, 1 lžička petrželky, 1 nakrájená šalotka nebo cibule, špetka pepře, sůl, šťáva z 1/2 citrónu
b) 200 g másla, 1 lžíce nakrájených bylinek (petrželka, kerblík, šťovík), lžička cibulové šťávy (nebo strouhané cibule), 1 lžička citrónové šťávy
Použití — jako ozdoba na studené mísy, pomazánka, na minutky
c) 200 g másla, 1 lžička pažitky, 1 lžička petrželky, 1 lžička estragonových lístků, sůl, pepř, 1/2 strouhané cibule
Použití: předkrm na černém chlebě nebo jako výše
d) 200 g másla a 2 lžíce bylinek (kerblík, estragon, pažitka, šťovík), 1 malá cibule nebo rozstrouhaná šalotka, šťáva z 1/2 citrónu, sůl, pepř, špetka koření kari
Použití: k pečenému kůzleti, jehněti aj.
e) 200 g másla, 2 lžíce bylinek, 2 žloutky natvrdo uvařené, pepř, sůl, 1/2 cibule, šťáva z 1/2 citrónu
Použití: pomazánka na chlebíčky, ozdoba studené mísy
f) 200 g másla, 1 lžíce nakrájené čerstvé routy, pepř, sůl
Použití: pomazánka na obložené chlebíčky
g) 150 g másla, 1 lžíce nakrájeného kopru, pepř, sůl
Použití: pomazánka, příloha k vejcím natvrdo vařeným
h) 150 g másla, 1 lžička sójové omáčky, 1 lžička citrónové šťávy, 2 lžíce bylinek (máta, estragon, yzop, šalvěj, saturejka), pepř, opatrně osolit
Použití: k minutkám, na obložené chlebíčky.