Pampeliška - smetánka

Taraxacum officinale L.

 

Tento známý, obecně rozšířený žlutě kvetoucí plevel má botanický název smetanka lékařská. Rostlina má dietetické i léčivé účinky. Ze smetanky se dá používat kořen (vařený) v době před květem, to je v únoru a v březnu, v menších dávkách. Kořen má žlučopudné a močopudné účinky, podporuje trávení a obsahuje inulin, druh glycidu, který dobře snášejí nemocní cukrovkou.

Čerstvé mladé listy podporují výměnu látkovou, snižují krevní tlak. Požívají se do května. Pampeliškové listy je možno i rychlit ve tmě, aby byly vybělené, jsou pak křehčí a méně hořké. Ve Francii je velmi oblíben salát mírně nahořklé chuti z mladých čerstvých listů pampelišky, ochucený octem, olejem, solí a pepřem. V malém množství se lístky smetanky přidávají do polévek a omáček. Ze žlutých kvítků úboru (květu) se spolu s cukrem připravuje „pampeliškový med“.