Skopová korma

1 kg skopové kýty, po lžičce fenyklu, koriandru, římského kmínu, pepře, semena ze 3 tobolek malabarského kardamomu, 1 lžička máku, 1 lžička zázvoru, 2 cibule, 1 lžíce oleje, 2 lžičky skořice, 8 hřebíčků, 3 cípky badyánu, hlavička česneku, 3 listy citronely (1/2 lžičky strouhané citronové kůry), 1 lžička soli, 3 dl mléka s 1 lžíci strouhaného kokosu, 2 brambory

Fenykl, koriandr, římský kmín, kardamom, pepř, mák a zázvor jemně umeleme. Promícháme dobře s jednou drobně nakrájenou cibulí a ve směsi obalíme skopové maso nakrájené na kostky o velikosti sousta. Necháme odležet.

Mletou skořici s hřebíčkem a badyánem opečeme krátce na oleji. Přidáme zbylou pokrájenou cibuli, lisovaný česnek, citronelu a osmahneme, až cibule zezlatoví. Pak přidáme maso obalené kořením a opečeme ze všech stran. Zalijeme mlékem s kokosem, osolíme a dusíme pod pokličkou asi půl hodiny. Potom přidáme oloupané, drobně nakrájené brambory, podle potřeby podlijeme vodou a dusíme do měkka. Podáváme s rýží nebo moučnými plackami.

(Indonésie)