Galgan

Alpina galanga SW., A. officinarum Han.

Je to koření podobné zázvoru, užívají se z něho rovněž oddenky. I vůni a chuť má podobnou jako zázvor, je však poněkud jemnější. Toto koření bylo ve středověku považováno spíše za lék. Nazývá se také siamský zázvor, kalkán, galanga. Nejvíce se pěstuje v Thajsku, Číně, Indii, Laosu, odkud se vyváží i do Evropy. Jako koření je známé jeho použití v pokrmu zvaném „rijstafel", nebo nasigoreng, což je jídlo převzaté z těchto oblastí a rozšířené v indonéských restauracích v Holandsku. J e to v podstatě rýže obložená mističkami se zeleninou, omáčkami, ovocem, houbami, masem a rozličnými pochutinami. Dále se používá na dušená masa, ryby, saláty, na zeleninu a zvěřinu.

Galgan je součástí různých směsí koření. Prodává se mletý jako béžový prášek, o poznání tmavší než zázvor. Mattioli mu v 16. století přisuzoval tyto účinky: vonný dech, dobré trávení, proti nadýmání a jako afrodisiakum. V jídlech se používá podobně jako zázvor, který jej také nahradí.

Použití: