Řeřicha zahradní

 Leppidium sativum L. 

 

Je to jednoletá rostlina, která pochází ze severní Afriky a že západní Asie.

Přízemní listy jsou nepravidelné, lyrovité, peřenosečné, horní jsou čárkovité. Je to rostlina vysoká až 30 cm. Kvete bíle až narůžověle. Semena jsou drobná, hnědavá. Po zasetí klíčí během několika dnů, pěstuje se často pouze ve vlhké vatě v miskách z PVC nebo z alobalu. Za týden rostlinky vyrostou do výšky 6 cm, jsou-li v pokojové teplotě, i v zimním období. Tehdy se odstřihují a čerstvé pojídají. Řeřichu lze pěstovat také na zahrádce, ale často trpí dřepčíky. Je to rostlina s rychlým vývojem a s krátkou vegetací.

Řeřicha má příjemnou štiplavou chuť i specifickou vůni, připomíná ředkvičky nebo křen. Obsahuje asi 30 mg vitamínu C ve 100 g, dále karoten, vitamín B a K, chlorofyl, železo, glykosid, hořčičné silice. Má vliv na povzbuzení látkové výměny, na tvorbu krve, na vyměšování žaludečních šťáv, aktivuje žlučník, je močopudná.

Řeřicha se především přidává do čerstvých salátů nebo se pojídá samotná jako salát s octem, pepřem, solí a s olejem. Zdobí se jí obložené chlebíčky, dává se do bramborových salátů, tvarohových pomazánek, bylinkových omáček, polévek, másla anebo se prostě sype na chléb s máslem. Chutná je také na rožněném mase. Hodí se k hůře stravitelným a k tučnějším jídlům. Používá se pouze čerstvá mladá nať.

 

Použití: