Rybí filé s koprovou omáčkou

500 g rybího filé, sůl, pepř, 2 lžíce másla; omáčka: 3 polévkové lžíce vývaru (i z ryby), 3 žloutky, 3 lžíce másla, sůl, mletý bílý pepř, 1 lžíce citrónové šťávy, 2 lžíce mladého kopru

 

Rybí filé osolíme, opepříme, opečeme na másle. Mezitím uděláme omáčku. V kotlíku postaveném do většího kastrolu s vařící vodou šleháme žloutky s vývarem a postupně zakapáváme rozpuštěným máslem. Když omáčka zhoustne, ochutíme pepřem, solí, citrónovou šťávou a rozsekaným koprem. Opečené filé přelijeme omáčkou a podáváme s brambory a se salátem. Omáčku můžeme použít i na vařené hovězí maso nebo na smaženou zeleninu.

 

(Švédsko)