Pečený skopový hřbet s bylinkami a vínem

1 – 1,5 kg skopového hřbetu, 1 lžička sušeného rozmarýnu, 1 lžička brotanu, 4 listy šalvěje, 2 bobkové listy, 8 jalovčinek, 3 cibule, 5 stroužků česneku, 100 g celeru (nebo lžíce krájených celerových listů), 0,7 l červeného vína, 3 lžíce olivového oleje, sůl, pepř, 200 g mrkve, 4 rajčata, vývar.

Skopový hřbet zbavíme přebytečného tuku a dáme do pekáčku. Potřeme rozmarýnem, brotanem, drcenou šalvějí a jalovčinkami. Přidáme 1 cibuli, očištěný česnek a nakrájený celer. Přelijeme červeným vínem a necháme přes noc v chladničce rozležet. Pak vyjmeme maso z marinády, osušíme, osolíme a opepříme a prudce opečeme na oleji. Marinádu přecedíme, koření a zeleninu přidáme k masu, zalijeme asi ¼ litrem marinády a dusíme asi hodinu. Pak přidáme pokrájenou mrkev, zbylou cibuli, a dále pečeme. Podle potřeby podlijeme vývarem nebo marinádou. Když maso zčervenalo, přidáme rajčata překrájená na půlky a ještě 5 minut pečeme. Maso podáváme se šťávou a těstovinami či rýží.

(Itálie)