Fenykl

Foeniculum vulgare Mill.

Fenykl užívá lidstvo jako koření i lék už velmi dlouho. Všechny starověké kulturní národy si ho vážily pro jeho příjemné aróma i léčivost. Byl považován i za afrodisiakum a za téměř všestranný lék. Jeho moc byla poněkud přeceňována, ale přesto i dnes moderní medicína potvrdila některé jeho léčivé účinky.

Fenykl je víceletá rostlina, která se pěstuje jako dvouletá. Planě roste ve Středomoří, v jihovýchodní Asii. Pěstuje se v teplejších oblastech SSSR, Francie, Španělska, Balkánu a také v asijských zemích. Pro dobré výnosy vyžaduje teplé a světlé polohy a kvalitní humózní půdy. Vysévá se v březnu do řádků vzdálených asi 35 cm, mělce. Pokud se pěstuje na zahrádce, může vydržet i více než dva roky.

Rostlina fenyklu se podobá značně kopru. Kvete žlutě a je to mrkvovitá rostlina, která dorůstá až do 1,5 m. Plody jsou dvounažky s pěti žebry asi 8 mm dlouhé. Mají zelenavou až světle hnědou barvu. Význačně voní a nasládle chutnají. Někdy je možno se setkat s fenyklem levantským, což je velkoplodá forma (až 15 mm dlouhé nažky) fenyklu, stejného aróma a chuti. Fenykl sladký nebo boloňský je varieta fenyklu, která se pojídá jako lahůdková zelenina. Má vybělené řapíky, u báze značně rozšířené. Používá se především ve francouzské a italské kuchyni.

Plody fenyklu obsahují mnoho silice (anethol, fenchon). Tato silice má protikřečové účinky na střeva, podporuje činnost střev a má vliv i na sekreci mléka. Usnadňuje rovněž odkašlávání a podporuje zažívání, zabraňuje tvorbě plynů. Zajímavý je i článek o fenyklu jako balkonové rostlině a jeho pěstování

Jako koření se používají i čerstvé mladé listy hlavně do směsí aromatických bylin. Především v Itálii, Francii, Španělsku a v dalších zemích do rybích polévek, k dušeným masům, do tvarohových a sýrových jídel, omáček, bylinkového másla, do salátů apod.

Suché plody se obecně používají při konzervaci zelenin (červená řepa, okurky), ke kořenění polévek a omáček (především ve Francii a Itálii), k masům, do sladkého pečiva a při výrobě likérů, ale i v kosmetice a ve farmaceutickém průmyslu.

Fenyklové nažky uchováváme v domácnostech v pevně uzavřených kořenkách a tak je chráníme před světlem.

Použití: