Dobromysl

Origanum vulgare L.

Z latinského názvu je zřejmé, že jde o italské origano, španělské a mexické orégano — výrazné koření jídel těchto oblastí. V jižní Francii a Provenci má rovněž své význačné uplatnění. Dobromysl měla kdysi u nás kouzelné určení. Patřila totiž mezi „svatojánské kvítí", trhané na svátek sv. Jana, které mělo chránit po celý rok lidi i domácí zvířata před nemocemi. Dobromysli se dala přičarovat i láska, jak praví i naše národní písnička: „Chodila po roli, trhala kúkolí, aj tu dobromysel, co by šohaj přišel." Pojídání dobromysli v pokrmech mělo přinést i „dobrou mysl" — tj. veselou náladu.

Na její použití v kuchyni se u nás zapomnělo, ačkoli u nás stále planě roste. Je to vytrvalá bylina, vlnatě chlupatá, s načervenalou lodyhou, asi 1/2 m vysoká. Listy jsou vejčité, nevroubkované. Kvete drobnými světle nachovými kvítky, které tvoří laty. Celá rostlina příjemně kořenitě voní. Roste na slunných stráních, pasekách, v křovinách. J e medonosná. Nať se sbírá v červenci a suší. Dobromysl vytváří řadu typů podle místa výskytu s různým obsahem a složením silice.

Dobromysl je léčivá. Obsahuje silici (thymol), třísloviny a hořčiny. Pomáhá při kašli, má protizánětlivé účinky a zvyšuje vyměšování žluči. Obsah tříslovin působí proti průjmům. Jinak též dobromysl podporuje chuť k jídlu.

Do jídel se přidává sušená. Čerstvá dobromysl se používá málo. Hodí se pro svou určitou podobnost ve vůni a chuti všude tam, kam se dává majoránka, s níž je příbuzná. V Itálii se přidává zvláště do polpet ze sekaného masa, do spagetů, nelze si bez ní představit italskou pizzu a patří i do rizota. V Mexiku tvoří součást koření „chilli", což je směs různých druhů pálivých papriček a vonných bylin — z nich především dobromysli. Bez dobromysli nelze připravit výtečné mexické jídlo „chilli con carne". A ve Španělsku potřebují rovněž dobromysl, aby voňavě prorážela z jejich jídel z jednoho hrnce.

Velmi chutná je na skopovém a telecím mase. Je vhodná k tučnějším jídlům, která pomáhá trávit a zvýrazňuje jejich chuť. Snad by bylo vhodné i u nás si nasbírat voňavou dobromysl a okořenit jí karbanátky, sekanou nebo ji přidat k masu dušenému na zelenině. Rozhodně by byla zdravou obměnou koření používaného v naší kuchyni.

Použití: