Hlávkový salát s bylinkovou marinádou

2 velké saláty, 4 vejce vařená na tvrdo, 50 g bílého sýra (Istambul apod.), 4 lžíce řeřichy zahradní, 4 lžíce oleje, 2 lžíce bylinkové marinády (místo oleje lze použít smetanu nebo jogurt)

Bylinková marináda: ½ l octa, 1 lžíce cukru, špetka soli, 3 lžíce citronové šťávy, 4 lžíce čerstvého kopru, 2 lžíce meduňky, 2 lžíce brutnáku, 2 lžíce malinového sirupu.

Nejprve si připravíme marinádu:

¼ litru octa rozmixujeme s přísadami. Vlijeme do zbytku octa, přivedeme k varu, přefiltrujeme přes gázu, dobře zbytky v gáze vymačkáme. Horké naplníme do menších lahviček, uzavřeme a uchováme pro další použití.

Očištěný salát, dobře omytý, nařežeme na širší pruhy a položíme na ubrousek, aby vsál zbytky vody. Pak uložíme do mísy, obložíme osminkami vařených vajec, jemně strouhaným sýrem a drobně nakrájenou řeřichou. Pokapeme olejem smíchaným s marinádou, nebo místo oleje použijeme jogurt či smetanu.