Sarmale
400 g mletého vepřového masa, 150 g mletého hovězího masa, hlávka zelí, 1 – 2 velké cibule, sůl, pepř, tymián, 1 lžíce rozsekané celerové natě, 1 lžíce petrželky, 1 – 2 vejce, ½ šálku předvařené rýže, 100 g tučného od šunky nebo slaniny, 1 – 2 lžíce oleje, sklenice bílého vína, trochu vývaru, 4 – 5 rajčat, klobása, příp. jogurt, kopr.
Mleté maso se smíchá s petrželkou, kořením, celerovou natí, trochou nakrájené cibulky, solí, předvařenou rýží a s vejci. Náplň zavineme do zelných listů a vytvoříme malé balíčky, velké asi jako vlašský ořech. Zapékací misku vytřeme olejem, pokryjeme zbytkem pokrájeného zelí, přidáme vrstvu závitků, kousky klobásky, posypeme nakrájenou cibulí a čtverečky slaniny. Vrstvy opakujeme, nakonec dáme pokrájená rajčata, zalijeme vínem nebo vývarem, pokryjeme na povrchu listy zelí a dusíme pomalu v troubě alespoň dvě hodiny. Čtvrt hodiny před koncem můžeme podle chuti zalít i bílým jogurtem, smíchaným případně s rozsekaným koprem. Jako přílohu dáváme chléb nebo rýži.
(Balkán)