Bujabéza (Bouillabaise)

Předpis podle Jean-Noël Escudiera — množství pro 8 osob: 2,5 kg ryb (makrela, treska, krabi, sladkovodní ryby atd.), 1—2 pokrájené cibule, 1 pór, 4 stroužky česneku, 3—4 rajčata, 1 výhonek sladkého fenyklu (lze nahradit kedlubnou a 3 — 5 semínky fenyklu), 1 bobkový list, lžička strouhané pomerančové kůry, lodyha saturejky, tymiánu, 3—4 špetky šafránu, 1 dl oleje, sůl, pepř, 1 dl bílého vína

Ryby vaříme ve třech litrech vody, zprvu pět až šest minut prudce, pak pomaleji asi 15 minut. Na oleji osmahneme zeleninu a po prudkém varu ryb přidáme do polévky spolu s kořením. Nakonec vyjmeme ryby a polévku protlačíme přes síto. Pojídá se buď pouze maso s polévkou, nebo se přidává majonéza ochucená česnekem, solí a pepřem. Je mnoho druhů úprav bujabézy podle provincií.

(Francie)