Hovězí maso s křenovou omáčkou

500 g hovězího masa, sůl, pepř, bobkový list, 3 nová koření, trocha tymiánu; omáčka: 50 g másla, 2 lžíce hladké mouky, ¼ I mléka a ¼ I vývaru, sůl, mletý bílý pepř (špetka), 4 lžíce křenu

 

Maso uvaříme spolu se solí, pepřem, bobkovým listem, novým kořením a tymiánem. Část vývaru použijeme na omáčku, ze zbytku může být hovězí polévka.

Máslo rozpustíme na kastrůlku, zasypeme moukou, uděláme světlou jíšku, osolíme, zalijeme vývarem a mlékem (nebo jen ½ l mléka), osolíme, opepříme a za stálého míchání provaříme. Těsně před podáváním přisypeme čerstvě nastrouhaný křen. Podáváme nakrájené maso přelité omáčkou s brambory, popřípadě s knedlíky.

 

(Španělsko)