Skopové nebo hovězí maso na majoránce

1 kg skopové kýty nebo plecka (nebo předního hovězího — žebra, péra), 100 g kořenové zeleniny, sůl, pepř, 1 cibule, 2—3 stroužky česneku, máslo, mouka, 1 lžíce petrželky, 1 lžíce majoránky, popřípadě 1/2 lžičky sardelové pasty, 700 g brambor

 

Maso vaříme v osolené vodě s kořenovou zeleninou. Na másle zpěníme cibulku a česnek, zasypeme moukou, uděláme světle žlutou jíšku, zředíme vývarem z masa (bez zeleniny). Mezitím uvaříme brambory. Omáčku povaříme, přidáme majoránku (suchou pomnutou), petrželku. Lze přidat i půl lžičky sardelové pasty. Maso nakrájíme na kousky, vložíme spolu s brambory do omáčky a podáváme horké na nahřátých talířích.

 

(Česko)