Ucha

Uchu je možno připravit z jakékoli ryby kromě karasa a lína. 1 kg ryby, 1 cibule, 1 pórek, kousek petržele, kousek celeru, 2 ½ - 3 l vody, pepř, sůl

 

Rybu, rozkrájenou na kousky i se šupinami, dobře očištěnou a promytou, dáme do kastrolu, zalijeme studenou vodou, přidáme kořenovou zeleninu, rozkrájenou cibuli a sůl a vaříme na mírném ohni 40 minut až hodinu. Vývar procedíme. Abychom dosáhli čirého vývaru, vlijeme nadvakrát jikry rozdrcené a rozmíchané v trošce vody, sejmeme pokličku a vaříme dalších 15 — 20 minut. Hotovou uchu odstavíme a po 15 minutách opatrně procedíme. Nalijeme do talířů a ještě můžeme přidat kousek vařené ryby. Podáváme s pirohy plněnými rybím masem.

 

(Rusko)