Kuře s puškvorcem a vínem
1 kuře (1 kg), 40 g másla, 80 g slaniny, 4 cibule, 250 g žampionů, 2 lžíce brandy, ½ l červeného vína, sůl, pepř, 1 lžička tymiánu, 2 bobkové listy, 2 stroužky česneku, 30 g mletého puškvorce, 60 g másla
Kuře rozdělíme na 4 – 8 porcí. Opečeme je ze všech stran na másle s drobně nakrájenou slaninou. Pak kuře vyjmeme, dáme stranou a na másle se slaninou opečeme hrubě nakrájenou cibuli a žampiony. Na ně uložíme opečené porce kuřete, polijeme brandy, zapálíme a hned podlijeme vínem. Osolíme, opepříme, přidáme tymián, bobkové listy, česnek (lisovaný). Dusíme pod pokličkou ½ - ¾ hodiny. Pak přidáme mletý puškvorec utřený s máslem, necháme chvíli pomalu podusit. Vyjmeme bobkový list, popříp. dosolíme. Měkké porce kuřete polijeme šťávou a podáváme s rýží nebo těstovinami.
(Francie)