Srnčí, jelení nebo mufloní kýta po staročesku
1 kg kýty, rozdrcené jalovčinky, 1 velká cibule, 100 g loje nebo slaniny, 2 bobkové listy, proutek rozmarýnu, nastrouhaná kůra z ½ citrónu, 6 stroužků česneku, 1 až 2 lžíce estragonového octa, 1 lžíce mouky, 1/8 I kysané smetany, sůl
Kýtu necháme odležet v rozdrcených jalovčinkách, omyjeme, osolíme. Lůj nebo slaninu nakrájíme, dáme na pekáč, nakrájíme cibuli, přidáme kýtu, koření, česnek, ocet. Zvolna dusíme v troubě. Je-li měkká, dočervena ji opečeme, šťávu necháme vysmahnout, zaprášíme moukou, podlijeme vodou, zahustíme smetanou. Kýtu nakrájíme a podáváme s omáčkou a s knedlíkem.