Šalvěj muškátová

Salvia sclarea L.

 

Nať i květ šalvěje muškátové voní po levanduli a muškátu, velmi aromatický až opojně. Chuť má nahořklou a silně kořenitou.

Šalvěj muškátová je dvouletá rostlina, ochlupená, vysoká 40 – 80 cm. První rok vytváří růžici přízemních listů, druhým rokem lodyhy na spodu s velkými široce vejčitými listy. Květy jsou růžové nebo modrofialové a sedí v úžlabí nápadných modrofialových listenů. Celé květenství je nápadné a dekorativní, takže šalvěj muškátová se dá pěstovat i v zahrádkách jako okrasná rostlina.

Pochází z jižní Evropy a zřejmě byla využívána už ve starověku. Ve středověku patřila k léčivým rostlinám, dnes se využívá více jako koření. V Orientu se přidává při aromatizaci nápojů, dále do muškátových a vermutových vín, využívá se i v parfumerii.

Předmětem sběru je list, příp. nať před květem. Obsahuje hodně tříslovin, dále pryskyřice, hořčinu a hlavně vonnou silici s obsahem linalolu, cedrenu a sklareolu a další látky.

Jako koření podporuje chuť k jídlu, trávení, působí proti plynatosti a křečím zažívacího traktu.

Používá se v kuchyni italské, balkánské i v arabských kuchyních a v oblasti Středomoří do masitých a zeleninových pokrmů, k aromatizaci nápojů a vín. Používají se čerstvé i sušené listy, drobně nakrájené nebo drcené, pro svůj aromatický pach jen v menším množství.

 

Použití: