Mussaka
500 g brambor, 2 cibule, 500 g mletého masa, 1/8 I oleje, 200 g rajčat, 4 lilky (papriky nebo tykvičky), sůl, pepř, paprika, tymián, saturejka, šalvěj, máta, rozmarýn, /4 l vývaru, 1 jogurt, 3 vejce, 2 lžíce mouky, kypřiči prášek do pečiva
Cibuli, rajčata a lilky nakrájíme, opečeme spolu s masem a s kořením. Pekáček vytřeme olejem a vrstvíme maso se zeleninou a brambory — každou vrstvu okořeníme suchými bylinkami. Zalijeme vývarem a pečeme v troubě 40 minut. Pak umícháme sklenici bílého jogurtu se třemi vejci, moukou, osolíme, přidáme na špičku nože kypřícího prášku, zalijeme a pečeme prudce deset minut, až se vytvoří kůrka. Pojídáme s pálivými papričkami a s bílým chlebem a se salátem.
(Balkán)