Arménský šašlik

1 kg skopového masa (i vepřového), 2 cibule, 1 citrón (sumah), sůl, pepř, 2 lžíce estragonu, zelená cibulka, rajčata apod.

 

Skopové maso nakrájíme na kousky asi po 30 g, osolíme, opepříme, přidáme nakrájený estragon, citrónovou šťávu a kůru (nebo zasypeme sumahem) a drobně nasekanou cibuli. Promícháme a necháme uležet šest až osm hodin v chladničce. Pak napícháme maso na železné jehly (pět až šest kousků) a pečeme na žhavém uhlí. Při opékání potíráme maso skopovým lojem nebo špekem.

Jako příloha se mohou podávat rajčata, zelená nakrájená cibulka. V Arménii podávají také lilky špikované lojem a opečené nad žhavým uhlím. K tomu zrnka z granátových jablek (lze nahradit citrónovou dužninou pokápnutou malinovým sirupem).

Jiné druhy šašliků, jako vepřový, hovězí, podáváme s množstvím syrové cibule — po kavkazsku. Abchazský šašlik obsahuje ledvinky, je sypaný „barbarisem", práškem ze sušených plodů dřišťálu. Uzbecký šašlik je z tučného skopového kořeněného pepřem a skořicí, gruzínský typ je sypán listy koriandru (kindza).

 

(Rusko)